Follow Me

Close

Nie rób siary i nie pij siary! Jak kupić dobre włoskie wino-poradnik

By:
Posted: December 12, 2017
Category: Włoski lifestyle
Tags: ,
Comments: 6

Na co zwrócić uwagę przy zakupie importowanego wina w Polsce ?

Jakie wino kupić podczas pobytu we Włoszech, bądź jakie wino przywieźć z urlopu?

W wino najlepiej zaopatrzyć się w enotece albo bezpośrednio u producenta wina.

Włosi to chytre sztuki i ci bardziej wtajemniczeni zaopatrują się w 10-litrowe butle, tzw. vino sfuso. Mega osczędność a i jakość dobra i dodatkowo wspierasz lokalnych producentów.

Jednak większość na codzień nie ma takich możliwości.  Najłatwiej będzie Ci ruszyć do supermarketu. Niestety od tych wszystkich butelek na półkach z setkami różnych etykiet można dostać oczopląsów i ogłupieć. 

Poniżej kilka sprawdzonych wskazówek zaczerpniętych z portali włoskich koneserów wina, dzięki którym  w szybki sposób ocenisz jakość wina. Zostaniesz winowym pro!

Tip# 1 Gdzie?

sdr

Udaj się do dużych supermarketów, bo w nich znajdziesz największą selekcję. We Włoszech znajdziesz dużą selekcję win w Auchan, Carrefour, Tigros, Ipercoop. Unikaj małych supermarketów w centrum miasta. W nich wina są zwykle przedrożone i jest mały wybór. 

Tip# 2 Za ile?

Według włoskich sommelierów 5 euro to minimum, które powinieneś zapłacić za butelkę przyzwoitego wina. Oczywiście znajdziesz i butelki poniżej 3 euro, ale jeśli nie jest to wino kupione bezpośrednio od producenta lepiej takie wino sobie odpuścić. Pomyśl, prz winie za 3 euro, po opłaceniu wszystkich kosztów produkcji, podatku i transportu zawartość buelki jest warta nie więcej niż 50 centów-1 euro. To już lepiej kup sok z winogron. Zdrowiej Ci wyjdzie!
Nie musisz też wydawać 10 euro, żeby wino było dobrej jakości, zwykle celuj między 5 a 8 € za butelkę. Poluj na promocje.  Często wino za 8-9 euro jest przeceniane i możesz je zdobyć o parę euro taniej.

Tip#3 Etykieta

Oczywiście na samym początku zwróć  uwagę na rodzaj wina.
Zacznijmy od podstaw:  bianco (białe), rosso (czerwone) i najmniej spotykane rosè
Następnie frizzante, vivace (wino musujące), fermo (niegazowane).
I stopień słodkości:  secco (wytrawne) dolce (słodkie). 
Następnie szukaj wskazówek jakie winogrona zostały użyte do produkcji. Chcesz znaleźć wino, które zostało zabutelkowane na terenie winnicy, także upewnij się, że na etykiecie jest napisane imbottigliato all’origine. Wtedy masz pewność, że wino nie jest industrialne. 

Tip # 4 Butelka

Zwykle wybieramy wina z obrazkiem starej winiarni na etykiecie, bo wydaje nam się, że wino pochodzi od lokalnego producenta z wieloletnim doświadczeniem. Niestety nie jest to gwarancją. Marketingowcy dobrze o tym wiedzą. Zwróć uwagę, czy wino ma tanią, laminowaną etykietę. To zwykle wskazuje na to, że wino pochodzi z wielkich, industrialnych fabryk, a nie z winnic skąpanych w toskańskim słońcu.

Tip# 5 Nie bierz pierwszego z brzegu

Wino jak perfumy! Powinno być przechowywane w ciemnym miejscu, a nie wystawione na półce.
Nie wiesz, ile czasu butelki stoją na półkach w supermarkecie, te w pierwszym rzędzie są narażone na działanie sztucznego światła, co po jakimś czasie może zmienić jakość wina. Decydując się na określone wino, sprytnie wyciągnij butelkę z głębi półki, wtedy masz gwarancję, że będzie miało zamierzony przez producenta smak.

Tip# 6 Jakie wino i do czego?

Kilka prostych zasad:

  • Z czym to się je?

Ogólna zasada jest bardzo prosta! Białe wino do białego mięsa: ryb, kurczaka. Czerwone wino do czerwonego mięsia. Oczywiście są wyjątki ale w to nie będziemy się teraz wgłębiać.

  • Ciepłe czy zimne? 

Wina czerwone powinny mieć temperaturę pokojową a białe muszą być koniecznie schłodzone w lodówce przed podaniem. Nie trzymaj win w miejscach gdzie narażone są na działanie naturalnego i sztucznego światła. Czerwone wino schowaj do szafki a białe do lodówki.

  • Wytrawne, słodkie, a może musujące?

Do aperitivo, czyli do jak ja to lubię nazywać do gry wstępnej do obiadu/kolacji wybieraj wina musujące. We Włoszech głównie zaczyna się Prosecco albo po prostu białym winem musującym (frizzante), no i oczywiście Spriz'em, który jest mieszanką prosecco, aperolu i sody. Chcesz wiedzieć jak je zrobić w domu zerknij tutaj. Więcej o ewenemencie aperitivo we Włoszech pisałam tutaj.

Pierwsze i drugie dania jada się w akompaniamencie wytrawnych win niegazowanych (vino fermo). W zależności od typu dania (patrz punkt wyżej) sięga się po czerwone lub białe. Z daniami głównymi absolutnie nie pija się słodkich win. Jeśli gubisz się w tych wszystkich winach postaw na klasyki: do soczystego, czerwonego mięsa kup Chianti Classico albo Chianti Riserva, do ryb Pinot Grigio bądź Soave.  

 

Do deserków zwykle podaje się lekko musujące, słodkie wino np. Moscato. My z Daniele (moim narzeczonym) nie przepadamy za takim winem, jest dla nas za słodkie. Ale jak to lubi. W Toskanii rytuałem deserowym (pisałam o tym tutaj) jest słodkie wino Vin Santo podawane z ciasteczkami cantucci, które bezwstydnie macza się w winie. Włosi wiedzą jak celebrować chwilę. Ty też tego spróbuj!

cof

Tip # 7 Stawiaj na lokalne

Będąc w danym rejonie warto próbować specjałów lokalnych, dlatego pisząc moje poradniki (zajrzyj tutaj), oprócz dań lokalnych polecam również choć jeden typ wina do spróbowania.

Moje ulubione wina?

Czerwone:  piemonckie Barolo i Barbera (lekko musujące), tradycyjne, dobre, toskańskie Chianti (uwielbiam), sycylijskie Terre Siciliane i Diavola.

Białe: Prosecco jest dobre na każdą okazję, w Polsce kosztuje krocie. We Włoszech już za piątaka kupisz naprawdę dobrej jakości Prosecco. 

 

A czy Ty znasz jakiś trik somelierski?

Jakie wino pijasz najchętniej?

Cin Cin!!

Nie przegap:

ROZGRYŹ WŁOSKIE MENU I JEDŹ JAK WŁOCH!

NIE JEDŹ SCHABOWEGO WE WŁOSZECH

Dołącz do mnie na Instagramie !

  • Chodźcie na nowego,
  • To małe oszukaństw
  • Jeśli macie chrapk
  • Czy Wy też od czasu
  • Zimno i wietrznie al
  • Żółty muchomorek!
  • Miłego, serduszkowe
  • Na Walentynki słodk
  • Widoczek z kolejki l
  • Wszyscy zachwycają
  • Byliśmy dziś po po
  • Sposób na szczęśl
  • A Tutti do którego
  • Takie tam z sopelkie
  • Gondolom zimą też
  • Piątek, piąteczek!
  • Ktoś wybiera się n
  • 😮😮😮 #campod
  • Jeśli nie przepadas
  • Pozdrowienia z Campo

Related Posts

  • Idealny temat przed świętami. Na wiele szczegółów nie zwracamy uwagi wybierając wina.

    • A wystarczy zwrócić uwagę na kilka prostych rzeczy, żeby uchronić się przed kupnem przedrożonego, kiepskiej jakości wina. Pozdrawiam.

  • Elżbieta Manuiło

    Ja zaczęłam dopiero cenić sobie wina po wizycie na Morawach, ostatnio również smakowałam win sycylijskich, Ci co nie wiedzą nic o winach nie wiedza co tracą!

    • Ja dopiero we Włoszech załapałam bakcyla winowego. Masz rację, nie wiedzą co tracą!

  • Ale mi narobiłaś ochoty tym winem 🙂 uwielbiam włoskie winko 🙂 ostatnio jal bylismy w Pizie to trafilismy na pyszne i każdego dnia je kupowalismy 🙂 uwielbiam Włochy