Follow Me

Close

Jak zrobić risotto z dynią- przepis palce lizać Daniele

By:
Posted: December 3, 2017
Category: Włoski lifestyle
Tags: ,
Comments: 4

Czy smakując pyszniutkie risotto we włoskiej trattorii zastanawiałeś się "kurde, jak oni to robią?"
Daniele wie i zdradzi Ci jak zrobić takie risotto w domu!

Dostaliśmy spory kawałek ekologicznej dyni, więc Daniele od razu wpadł an pomysł, żeby zrobić risotto.
Jest łatwe do zrobienia a wychodzi pyszne.

Potrzebne Ci będzie:

  • 600 gramów dojrzałej dyni
  • 80 gramów parmezanu
  • 70 ml białego wina
  • 1 biała cebula
  • 350 gramów ryżu
  • 50 gramów masła
  • odrobinę oliwy z oliwek

do przygotowania bulionu warzywnego:

  • 1,5 litra wody
  • włoszczyzna, którą masz w domu np.cebula, marchewka, seler itd.

Zacznij od przygotowania bulionu. Najlepiej, żeby był naturalny i zrobiony już dnia poprzedniego, żeby się przegryzł. Możesz poratować się kostką, ale smak risotto nie będzie taki obłędny.

Ugotuj w 1,5 litrze wody przez godzinę warzywa, które masz w lodówce np.
1 marchewka
1 seler
1 cebula.

 

  1. 600 gramów dyni, potnij na plastry i następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Zwróć uwagę, żeby dynia była dojrzała w przeciwnym wypadku smak będzie niewyraźny.
  2. Pokrój 1 białą cebulę.
  3. Weź wysoki garnek i wlej troszkę oleju z oliwek.
    Wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, przez minutę podsmaż na małym ogniu  przez ok. 5 minut.
    Dodaj dynię i podsmaż ją razem z cebulą przez minutę.
  4. Dodaj nalewajkę bulionu, zostaw do zagotowania przez 20 minut, od czasu do czasu dodaj bulionu żeby uzyskać konsystencję musu dyniowego.
  5.   Weź płaską patelnie i wsyp 350 gramów ryżu w celu ptzysmażenia go (bez oleju ani masła, na suchej patelni). Tostowanie przez 3-5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając sprawia ze ryż dłużej zachowuje twardość i jest smaczniejszy.
  6. Dodaj 70 ml szklankę  białego wina.
    Daj przez minutę odparować alkoholowi.
  7. Odgrzej mus dyniowy i dodaj do niego ciepły ryż. Gotuj przez 20 minut od czasu do czasu dolewając gorącego bulionu . W razie potrzeby dodaj trochę wody.
  8. Wyłącz ogień dodaj 50 gramów masła i zamieszaj.
  9. Dodaj 80 gramów parmezanu i rozpuść je w risotto.
  10. Po wyłożeniu risotto na talerz możesz je delikatnie posypać parmezanem.

Dajcie znać jak Wam smakowało!

GHGH

HZRÓB WŁOSKIE APERITIVO W DOMU!

GHGH

HROZGRYŹ WŁOSKIE MENU I JEDŹ JAK WŁOCH!

GHGH

HNIE JEDŹ SCHABOWEGO WE WŁOSZECH!

Dołącz do mnie na Instagramie !

  • A może do dań świ
  • Świąteczna bonanza
  • Czujesz już tą atm
  • W Como czuć już ś
  • Buranoooooo! 😍
  • Byliście w kolorowy
  • Na rozweselkę w ten
  • Kto gotuje risotto z
  • Dzień dobry! 😀Pr
  • Robi się (tzn.Danie
  • Piatek, piateczek! J
  • Moja pierwsza wizyta
  • Francuzi mają Disne
  • Nawet za coperto war
  • Dlaczego dopisują C
  • Piątek wieczór po
  • Dzień dobry! 😃
  • Monte Rosa jest tak
  • Szwajcarskie jezioro
  • Widok z Passo Moro (

Related Posts

  • Kurczę ale mi smaku narobiłaś tym jedzonkiem, a ja tu dynię to dopiero za rok kupię 🙂

  • Justpoint Ofview

    Chętnie wypróbuję przepis 🙂

    • Super! Daj znać jak wyszło, jestem bardzo ciekawa. Dobry, naturalny bulion, dojrzała dynia i parmezan są podstawą.Bez tego nie wyjdzie taki smaczny. Pozdrawiam