Follow Me

Close

I masz Ci babę na święta! O najsłyniejszej włoskiej babie

By:
Posted: December 21, 2017
Category: Włoski lifestyle
Tags: ,
Comments: 0

Włochom się pomieszało zamiast na Wiekanoc babę jedzą na Boże Narodzenie!

Kilka interesujących faktów o Panettone- słynnej włoskiej babie poniżej

We włoskich supermarketach w czasie przedświątecznym spotkasz istne babowe szaleństwo. Baby ustawione są w kartonowych pudełkach wysoko niczym forty budowane przez dzieci z pudełek kartonowych. Jeśli masz okazję być w tym czasie we Włoszech koniecznie musisz to zobaczyć.

Szacuje się, że co roku sprzedanych ich jest ponad 100 milionów bab Panettone i co roku rośnie ich sprzedaż również poza granicami włoskimi.

cof
panettone
panettone
cof

Panettone to baba serwowana w okresie Bożego Narodzenia. Kiedyś jedzono ją tylko w Mediolanie jednak tradycja szybko rozprzestrzeniła się na całe Włochy.

Okrągła podstawa i kupolasta góra- wygląda jak gigantyczny muffin!

baba swiateczna

Z czym się ją je?

Tradycyjną babę robi się z mieszaniny wody, mąki, cukru, jajek, kandyzowanych owoców, rodzynków i skórki pomarańczy i cedru. Jest trudna do zrobienia, z tego względu mało kto robi taką babę w domu. Potrzeba wielu wielu godzin (aż 40!), żeby taka baba odpowiednio wyrosła. Większość Włochów zaopatruje się więc w już gotowe baby. Głównie w supermarkecie albo w cukierni. Teraz dostępne są też inne smaki, z czekoladowym bądź z kremem szampańskim, z kawałeczkami czekolady zamiast kandyzowanych owoców itd. Ci bardziej wybredni zamawiają babę w cukierni. Musi być zrobiona na zamówienie albo kupiona od razu po wystawieniu na sprzedaż.

DSC_0042

Skąd się wzięła baba na Gwiazdkę?

Według krótkiej historyjki podczas bankietu świątecznego na dworze mediolańskiego księcia kucharz spalił deser. Poczciwy pomocnik kucharza o imieniu Toni na poczekaniu pomieszał pozostałe składniki i uratował przyjęcie tworząc pyszną babę. Książę był tak zadowolony, że nazwał babę Pan de Toni, czyli chleb Toniego i stąd nazwa Panettone.

Baba mediolańska ma werońskiego kuzyna i wenecką kuzynkę

Innym słodkim typowym przysmakiem okresu świątecznym jest baba Pandoro z Werony, ośmiokątna lub w kształcie gwiazdy: miękka i złota pachnącą wanilią i zwykle posypana cukrem pudrem. Panettone ma prostszy skład i preferują ją zwykle osoby, które nie lubią kandyzowanych owoców. Zauważyłam, że obie baby cieszą się wielką popularnością. Nie ma świąt bez panettone, nie ma świątecznego toastu w pracy bez panettone czy pandory. Jest też wenecka odmiana (północne Włochy są bogate w baby!).

pandoro
veneziana

Moją ulubioną wariacją jest panettone z serkiem mascarpone, pycha!

Wystarczy wymieszać poniższe składniki, aby uzyskać pyszny, gęsty krem, którym polewa się bespośrednio kawałek baby. Alternatywnie nalewa się dużą łyżkę na talerz i babę macza się w tym kremie jak...frytkę w keczupie. Połączenie idealne! Pycha!

  • 400 g Mascarpone
  • 120 g Cukru
  • 4 Jaja
  • 1 kieliszeczek Rumu

panettone mascarpone

A Ty co zwykle przywozisz do domu rodzinnego na święta? Jakie inne produkty warto co przywieźć z Włoch?

Życzę Wam smacznych Świąt!!

Nie przegap:

włoskie jedzenie

NAJLEPSZE WŁOSKIE ŁAKOCIE, KTÓRE ZABIERAM DO POLSKI NA ŚWIĘTA

JAK KUPIĆ DOBREJ JAKOŚCI, WŁOSKIE WINO W SUPERMARKECIE

ROZGRYŹ WŁOSKIE MENU I JEDŹ JAK WŁOCH!

NIE JEDŹ SCHABOWEGO WE WŁOSZECH

Dołącz do mnie na Instagramie !

  • Chodźcie na nowego,
  • To małe oszukaństw
  • Jeśli macie chrapk
  • Czy Wy też od czasu
  • Zimno i wietrznie al
  • Żółty muchomorek!
  • Miłego, serduszkowe
  • Na Walentynki słodk
  • Widoczek z kolejki l
  • Wszyscy zachwycają
  • Byliśmy dziś po po
  • Sposób na szczęśl
  • A Tutti do którego
  • Takie tam z sopelkie
  • Gondolom zimą też
  • Piątek, piąteczek!
  • Ktoś wybiera się n
  • 😮😮😮 #campod
  • Jeśli nie przepadas
  • Pozdrowienia z Campo

Related Posts