Follow Me

Close

Makaron z sosem orzechowym- takiego jeszcze nie jadłeś!

By:
Posted: January 15, 2018
Category: Włoski lifestyle
Tags: , , ,
Comments: 1

Byliśmy na Sylwestra w Cinque Terre. Jeśli jeszcze nie byliście, polecam, tutaj znajdziesz mój kompletny poradnik

W Manaroli, jednej z pięciu wiosek Cinque Terre, znaleźliśmy miłą restauracyjkę, w której spróbowaliśmy tagliele con la salsa alle noci, czyli makaron z sosem orzechowym (tagliele to typ makaronu). Specjał kuchni tamtego regionu- Ligurii. Z takiego względu, że ostatnio przywieźliśmy z Polski całą reklamówkę orzechów Daniele (mój narzeczony) stwierdził, że po powrocie musi koniecznie spróbować zrobić taki makaron w domu. I zrobił!

Oto przepis na makaron z sosem orzechowym, który z łatwością możesz zrobić w domu

Potrzebne Ci będzie:

  • 4 g majeranku
  • 1 ząbek czosnku (wystarczy i pół, bo nasz makaron wyszedł bardzo czosnkowy)
  • 30 g sypkiego parmezanu 
  • 30 g bułki
  • 160 g mleka
  • 500 g makaronu taglierini (albo spaghetti lub inny typ makaronu)
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 70g oleju z oliwek 
  • 160 g orzechów włoskich 

Wyjdzie Ci 450 g sosu na 4-5 prorcji makaronu. Możesz ten sos trzymać w lodówce do 5 dni i dogotowywać zawsze świeży makaron. 

Możesz użyć jakiegokolwiek typu makaronu. Tradycyjnie robi się z taglierini  ale następnym razem zrobimy ze spaghetti.

zrob makaron z orzechami
sos orzechowy
taglierini con la salsa alle noci

  1. Zagotuj orzechy w wodzie przez 5 minut
  2. Wyłóż ugotowane orzechy na ręczniczek, poczekaj az ostygna i obierz ze skórki (chyba, że masz już orzechy łupane wtedy nie musisz ich gotować) 
  3. Zanuż bułkę w mleku
  4. Odsącz bułkę z mleka, mleko odłóż na bok (będzie Ci potrzebne do rozrzedzenia sosu) 
  5. Do blendera/miksera wsyp obrane orzechy i dodaj resztę składników
  6. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy

 

Bardzo ważne!

  1. Zwróć uwagę, aby sos nie był za gęsty, dodaj mleka w razie potrzeby, kosystencja musi być płynna. Bardziej płynna od hmm...keczupu, w przeciwnym wypadku po dodaniu do makaronu z makaranu zrobi się cement!
  2. Ugotuj makaron, nie rozgotuj go! Musi być al dente
  3. Odlej wodę
  4. Wmieszaj energicznie sos w gorący makaron i od razu podawaj
  5. Możesz dodatkowo oprószyć makaron lekko parmezanem i kawałeczkami posiekanego orzecha włoskiego

Buon appetito!!

Dajcie znać jak Wam smakowało!

GHGH

HZRÓB WŁOSKIE APERITIVO W DOMU!

risotto z dynia

GHGH

HPRZEPIS NA PYSZNE RISOTTO Z DYNIĄ

GHGH

HROZGRYŹ WŁOSKIE MENU

Dołącz do mnie na Instagramie !

  • Chodźcie na nowego,
  • To małe oszukaństw
  • Jeśli macie chrapk
  • Czy Wy też od czasu
  • Zimno i wietrznie al
  • Żółty muchomorek!
  • Miłego, serduszkowe
  • Na Walentynki słodk
  • Widoczek z kolejki l
  • Wszyscy zachwycają
  • Byliśmy dziś po po
  • Sposób na szczęśl
  • A Tutti do którego
  • Takie tam z sopelkie
  • Gondolom zimą też
  • Piątek, piąteczek!
  • Ktoś wybiera się n
  • 😮😮😮 #campod
  • Jeśli nie przepadas
  • Pozdrowienia z Campo

Related Posts