Follow Me

Close

10 makaronowych grzechów, których nie możesz popełniać!

By:
Posted: January 24, 2018
Category: Włoski lifestyle
Tags: , ,
Comments: 0

Nie mów Włochom jak robisz makaron, bo się uśmieją!
Ja już to zrobiłam… i śmiałam się razem z nimi!

Po przyjeździe do Włoch bardzo bawiła mnie ta włoska obsesja na punkcie jedzenia, a Włochów bawiło to, że jak typowy cudzoziemiec nie czaiłam tych ich makaronowych dziwactw.  Ba, byłam przekonana, że prawdziwą carbonarę je się z bekonem i pieczarkami (jak studiowałam w Szkocji to było najpopularniejszym włoskim daniem serwowanym w większości restauracji). 

Po kilku latach rezydowania we Włoszech muszę przyznać, że makaron Włosi wiedzą jak zrobić najlepiej!

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w domu makaron gotowało się tylko do rosołu i innych zup a dopiero jak byłam nastolatką wprowadziliśmy do naszego jadłospisu…uwaga!... zapachnie egzotyką…

spaghetti z mięsem mielonym i sosem bolońskim z torebki Winiary ! :)

Oto 10 grzechów głównych….

# 1 Makaron to nie ziemniaki

Pamiętam, że mama płukała makaron po ugotowaniu. Jak spytałam Daniele (mojego narzeczonego), dlaczego nie płucze makaronu, nie zrozumiał o co mi chodzi. Nie, że nie zrozumiał pytania, tylko, że pytanie, które zadałam nie miało dla niego żadnego sensu, tak jakby spytać, czy latem pada śnieg. Także spotkałam się z głośnym -Che cosa??? (że niby co?) i z wyrazem twarzy wyrażającym „umarłem i jestem w piekle?”.

Morał 1- makaronu nigdy, ale to nigdy się nie płucze! 

Morał 2- mojemu miłemu trafił się wyjątkowo zielony egzemplarz…made in Poland :)

makaron al dente

# 2 Nie pieprz, posól!

Zwykle w przepisach znajdziesz instrukcję- dodaj szczyptę soli.
Pamiętaj, że ta szczypta soli ma być taka fest, porządna, a nie dwa ziarenka!!
Daniele jak gotuje wodę na makaron zawsze wrzuca co najmniej 10 ziarenek gruboziarnistej soli (nie tej sypkiej). Dzięki temu makaron nie jest klejący i ma wyrazisty smak.

#3 Odpuść sobie olej

Dobrze osolona woda zapobiegnie kleistości makaronu. Olej jedynie sprawi, że sos nie będzie się trzymał makaronu i po prostu z niego ocieknie. Tak więc olej olej (gra słów zamierzona).  Swoją drogą makaron zwykle się skleja, gdy jest rozgotowany, co zabiera nas do...

# 4 Nie przegotowuj makaronu

Grzechem głównym jest rozgotowywanie makaronu. Metoda „a jak się zrobi miękki to wyłączę wodę” najczęściej kończy się otrzymaniem produktu końcowego, który przypomina rozwalającą breję. Makaron powinien być al dente „na ząb”.
Przez lata nie wiedziałam co oznacza to al dente, zawsze o tym trąbiły reklamy w Polsce, ale nigdy tego nie rozumiałam. Nastawiaj alarm i przestrzegaj zaleceń na opakowaniu co do minuty!

Al dente czyli lekko niedogotowany  Tak przyrządzony makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki opór zębom.

makaron al dente

# 5 Świat nie kończy się na sosie „bolońskim”

Spaghetti bolońskie nie istnieje! Nie, nie zmyślam. Pytałam o to rodowitych Bolończyków. To, co poza granicami Włoch nazywane jest spaghetti bolognese we Włoszech nie istnieje... W Bolonii tradycyjnie jada się „Tagliatelle alla bolognese”.

Jednak rodzajów sosów jest tyle ile miejscowości we Włoszech, także nie ograniczaj się do tylko jednego typu. Niedługo na blogu wstawię kilka przepisów Daniele na sosy palce lizać. Bo sosy ze słoika nie umywają się do tych robionych w domu...

Pierwszy już jest! Tutaj znajdziesz przepis- zrób taglielini z sosem orzechowym. 

makaron al dente
cantina de mananan
taglierini con la salsa alle noci

# 6 Keep it simple

Nie mieszaj makaronu z sałatką czy z czymkolwiek innym.  Danie makaronowe jest doskonałe tak jak jest podawane.

Możesz ewentualnie posypać je trochę parmezanem ale...

# 7 Nie szalej z parmezanem

Parmezan podkreśla smak dań makaronowych. Pamiętaj jednak, że jego smak nie powinien przyćmiewać smaku sosu, ale go podkreślić! Także syp go oszczędnie. I nigdy nie posypuj parmezanem owoców morza! Jest to zabronione. Parmezan jest wyrabiany z mleka krowiego, więc z owocami morza się po prostu gryzie. 

# 8 Kształt i długość ma znaczenie!

To już jest wyższy poziom wtajemniczenia i powiem szczerze, że ta zasada nie musi być sztywno przestrzegana, ale musi być wspomniana. Po chłopsku wygląda to tak- krótkie, rurkowate kształty (penne, rigatoni) doskonale chłoną aromaty ciężkich sosów takich jak np. ragù (w języku turystycznym to ten nasz słynny, boloński sos). Z kolei długie, cienkie makarony są parowane z lżejszymi sosami jak pesto czy marinara.

# 9 Nie łam się i nie łam makaronu!

Po włożeniu spaghetti do gotującej wody robi się elastyczny i możesz bez problemu utopić pozostałą część długiego makaronu bez konieczności łamania go. Na litość boską nie krój makaronu. Wciągnięcie talerza spaghetti bez umazania brody jest sztuką, której jeszcze nie opanowałam do perfekcji, ale hmm dodaje to uroku włoskiemu jedzeniu. Okręcaj widelcem i wciągaj jak zakochany kundel!

makaron al dente

# 10 Nie popijaj makaronu cappuccino!

Tradycyjnie Włosi kończą każdy większy posiłek filiżaneczką espresso, a jeśli to posiłek odświętny to po kawie piją jeszcze kieliszek amaro (ziołowy likier na trawienie). Włosi nigdy nie piją cappuccino po obiedzie. Nie ważne, czy zamówili dania makaronowe czy inne.  Po jedzeniu zawsze espresso i basta. Do śniadania cappuccino przechodzi.

 

Kelnerzy zawsze krzywo patrzą na osoby popełniające w ich oczach tą niezrozumiałą gafę. Pamiętam, że po samym przyjeździe do Włoch podczas wizyt w restauracji z Włochami, gdy zamawiałam cappucino, moi towarzysze od razu tłumaczyli kelnerowi, że jestem „straniera” czyli obcokrajowcem. Bardzo mnie to bawiło.  Czekałam na deportację do Polski ale jednak mi odpuścili...Teraz już cappuccino po obiedzie nie pijam,odzwyczaiłam się.

A teraz przyrzeknij poprawę i zacznij gotować makaron tak jak Włosi przykazali…

Przyznam się,że ja nieświadomie dawałam ciała z punktem 1, 4, 5, a nawet i 10….

A Wy? Jakie grzeszki popełnialiście?

Śmiało, nie będę bić, jedynie pośmiejemy się razem..:)

Nie przegap:

makaron z sosem orzechowym

MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM

ŁATWY I SZYBKI PRZEPIS

risotto z dynia

JAK ZROBIĆ RISOTTO Z DYNIĄ

ROZGRYŹ WŁOSKIE MENU I JEDŹ JAK WŁOCH!

Dołącz do mnie na Instagramie !

  • Chodźcie na nowego,
  • To małe oszukaństw
  • Jeśli macie chrapk
  • Czy Wy też od czasu
  • Zimno i wietrznie al
  • Żółty muchomorek!
  • Miłego, serduszkowe
  • Na Walentynki słodk
  • Widoczek z kolejki l
  • Wszyscy zachwycają
  • Byliśmy dziś po po
  • Sposób na szczęśl
  • A Tutti do którego
  • Takie tam z sopelkie
  • Gondolom zimą też
  • Piątek, piąteczek!
  • Ktoś wybiera się n
  • 😮😮😮 #campod
  • Jeśli nie przepadas
  • Pozdrowienia z Campo

Related Posts