Follow Me

Close

Coperto na rachunku? już wyjaśniam!

By:
Posted: August 1, 2017
Category: Włoski lifestyle
Tags:
Comments: 0

Płacąc za posiłek w restauracji możesz zastanawiać się co kryje się za tajemniczym dodatkiem coperto na rachunku, często widniejące też jako pane e coperto bądź po prostu servizio/gratuito. coperto na rachunku

Dlaczego dopisali Ci coś do rachunku bez Twojej zgody i za co?

Już wyjaśniam!

Otóż włoskie restauracje standardowo dodają opłatę za pane e coperto, co w tłumaczeniu dosłownym znaczy chleb i zastawa stołowa. W niektórych restauracjach po tym, jak złożysz zamówienie kelner przyniesie Ci koszyczek z chlebem, bądź grissini (paluszki chlebowe) do przegryzienia.

W praktyce jest to opłata za serwis dodawana do rachunku za każdego gościa także nie działa to na zasadzie, że jak nie chcesz chleba nie doliczają Ci za pane e coperto.

Coperto w zależności od regionu, standardu restauracji oraz strefy, w której restauracja się znajduje będzie wynosić od 50 centów na osobę do 4 euro w miejscach turystycznych.

Chociaż coperto jest opłatą za serwis pieniądze nie trafiają do obsługi, tylko do kieszeni właściciela. Napiwek nie jest w nim zawarty

Zostawianie napiwków we Włoszech nie jest obowiązkowe i kelnerzy nie będą patrzeć na Ciebie spod byka, jeśli nic nie zostawisz. Jednak napiwki są zawsze mile widziane.

https://www.instagram.com/p/Ba-8UFdHeZj/?taken-by=naostatniguzikblog

Jeśli lokal nalicza coperto ma obowiązek zamieścić taką informację w menu.

Zwykle ta informacja jest napisana małym druczkiem na pierwszej stronie, bądź na dole każdej strony menu. Tak po prostu się przyjęło i nie jest to sprawa dyskusyjna, nawet jeśli chleba nie tkniesz to i tak opłata za coperto pojawi się na Twoim rachunku. 

Jeszcze niedawno restauracje były zobligowane pobierać opłatę za serwis, ale teraz właściciele lokali mogą zdecydować czy kasować za coperto, czy nie.
Chociaż większość restauracji cały czas dodaje coperto do rachunków, niektóre lokale, szczególnie bazujące na klienteli lokalnej, otwarte np. tylko na lunch rezygnują z niego aby przyciągnąć klientów.

Dlatego tak ważne jest żeby nie stołować sie w na chybił trafił restauracji!

Coperto do 3 euro mieści się w normie. Wszystko powyżej to zdzierstwo i alarm ostrzegawczy że lokal chce się dorobić na nieświadomych turystach (no chyba że jest to ekskluzywna restauracja). Nie siadaj bez uprzedniego zapoznania się z menu. Większość restauracji ma na zewnątrz gablotkę, w której możesz zapoznać się z cenami. Jeśli siadasz i zamawiasz w ciemno możesz się zdziwić, gdy rachunek przywędruje do Twojego stolika.

Zawsze zwracaj uwagę na wysokość coperto i czy restauracja bazuje na klienteli lokalnej

Koniecznie przeczytaj moje poradniki o tym, na co zwracać uwagę przy wyborze restauracji, abyś nie padł ofiarą pułapek turystycznych i wiedział jak rozgryźć włoskie menu.

A Ty jakie masz doświadczenie z coperto?

PORADNIK

JAK ZNALEŹĆ AUTENTYCZNE, LOKALNE RESTAURACJE

PORADNIK

JAK ZAMAWIAĆ JAK MIEJSCOWY

Dołącz do mnie na Instagramie :)

  • Monte Rosa jest tak
  • Szwajcarskie jezioro
  • Widok z Passo Moro (
  • Wskakujcie na nowiut
  • Jak ja uwielbiam sob
  • Pamiętam, że jak p
  • Z tęsknoty za Flore
  • Zimnoo dziś! No a z
  • Gdyby był babiarzem
  • Co Ci przychodzi pie
  • Podpatrzyłam dziś
  • Piątek, piąteczek!
  • Na blogu nowy, smako
  • Smaczna i bardzo ła
  • Wczoraj wyprodukowa
  • Wymyśliliśmy sobie
  • Aperitivo ma wysoko
  • Piemont po jesiennem
  • Jestem mega podekscy
  • Dolina Formazza. Jed

Related Posts