Follow Me

Close

Cascata del Toce (Wodospad Toce) i Lago del Toggia- październikowe Alpy

By:
Posted: October 30, 2017
Category: Miejsca
Comments: 0

Dolina Formazza (Val Formazza) to miejsce, do którego wracamy co najmniej raz w roku.

Znajdziesz w niej jeden z najwyższych wodospadów w Europie; Cascata del Toce i wiele interesujących szlaków.

Ten wpis jest o jednym z moich ulubionych, który jest w miarę łatwy a gwarantuje niesamowite widoki. Videoblog to dowód na to, że jest tam pięknie, a na blogu podam Ci parę informacji praktycznych, dzięki którym odnajdziesz to miejsce.

A więc zaczynamy!

Jak dojechać?

Naszym punktem początkowym jest zawsze Masera i stamtąd dojazd zajmuje tylko godzinę.

Obojętnie z jakiego punktu byś nie startował, wpisz w nawigację miejscowość La Frua bądź Cascata del Toce.


 

Wjazd jest nieco stromy, ale tylko na ostatnim odcinku trasy, na którym w pewnym momencie ukaże Ci się wodospad Cascata del Toce. Jedź dalej, aż wysokiego, żółtego budynku hotelu. Na pewno go zauważysz. Dojedziesz na plac z malutkim białym kościołem, sklepikiem z pamiątkami. Zaparkuj na placu samochód (parking darmowy). Nad wodospadem znajduje się drewniany mostek a którego możesz zobaczyć jak woda spada w przepaść.

Wodospad ma aż 143 metry wysokości, znajduje się na rzece Toce, przepływająca przez równinę Riale, która zasilana jest wodą ze strumieni Hosand, Gries i Rhoni.

Wodospad był odwiedzany przez wiele znanych osobistości takich jak Richard Wagner, królowa Margherita, król Vittorio Emanuele III.

Historia wodospadu, jak i hotelu połączona jest z historiami odkrywczymi pionierów regionów alpejskich, które przed 1777 roku były kompletnie nieznane.

Szlak przy wodospadzie to kupiecki szlak, który przez wieki łączył Mediolan z Berno. Wieki temu, towary przewożone były na osłach. Kiedy wyobrażam sobie trud, jaki musieli ponieść ludzie, by zagospodarować te dzikie i niezwykle trudne rejony alpejskie zbieram szczenę z podłogi. Przy wodospadzie znajduje się drewniana tablica, która zawiera kilka starych zdjęć, które pokazują życie mieszkańców w przeszłości. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie zawsze fascynują takie stare, pożółkłe zdjęcia. Są hipnotyzujące.

Woda jest używana do produkcji energii i z tego względu woda jest zatrzymywana na tamie, i wodospad w całej swojej okazałości można podziwiać w określonych miesiącach (głównie letnich, do 24 września), dniach i godzinach.

Przed wybraniem się zerknij na stronę oficjalną, jeśli zależy Ci, aby zobaczyć wodospad w najlepszej odsłonie.  Daty otwarcia znajdziesz pod Orari Apertura.

Hotel został zbudowany w 1863. Dzięki rodzinie Sandretti hotel jest cały czas otwarty razem z restauracją i barem Cascata. Lubię tam zatrzymywać się na poranne cappuccino z widokiem na góry...

Wodospad w numerach

Wysokość nad poziomem morza: 1675 Mt.

Wysokość wodospadu: 143 Mt.

Szerokość wodospadu przy bazie: 60 Mt.

Po zobaczeniu wodospadu przejedź półtrora kilometra do hotelu Albergo Ristorante Allts Dorf, gdzie znajduje się darmowy parking, jeśli nie ma miejsc jedź kawałek dalej, jest kolejny. Gdyby ten parking też był zajęty musisz przejechać dalej do parkingu tutaj. Płatny w miesiącach wysokich.

Dolina w miesiącach letnich zamienia się w centrum narciarskie, także może być nieco tłocznie.

Z parkingu przejdź mostkiem do znaku, omiń kilka domków. Stamtąd znajdziesz czerwony szlak prowadzący do góry. Kierunek Lago del Toggia.

To nieco strome podejście, na takich schodkach. Szlak przeplata się z serpentyną, jeśli nie jesteś miłośniczką schodów, możesz spokojnie tą serpentyną wejść na górę. Zajmie Ci to dłużej, ale mniej się zasapiesz.

Im wyżej, tym piękniejszy widok na góry i Lago di Morasco 1820 m i tamę.

Gdzie coś schrupać?

Po dobrej godzinie dojdziesz do schroniska Santa Maria Luisa

Możesz się nawet tu przespać (musisz jednak zarezerwować miejsce na co najmniej tydzień przed przyjazdem) tutaj masz link do oficjalnej strony z cennikiem. 

Dla zgłodniałych jest restauracja, w której możesz spróbować piemonckiego specjału; polenta z mięsem bądź serem. Masz do wyboru z dzika (cinghiale), z osła (tapelucco d’asino), gulaszem wieprzowym (spezzatino di manzo), Salsiccia (kiełbaską), z grzybami (funghi misti), bądź polentę z serami; klasyk z gorgonzolą, swojskim serem (formaggio nostrano), serem kozim (formaggio di capra) i wiele innych dań. Pycha, pycha!

Co to jest polenta?

potrawa ludowa sporządzana z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej. Popularna na północy Włoch, szczególnie w regionie górskim, gdzie serwowana jest z gorgonzolą i gulaszem z dziczyzny. To taka papka kukurydziana. Ma bardzo neutralny smak.

Ze schroniska Maria Luisa do Jeziora Toggia to już rzut beretem. Na jeziorze jest tama wodna. W Alpach jest bardzo wiele takich tam, zostały skonstruowane w celu wytwarzania energii. Dzisiaj tamy tracą na znaczeniu i część z nich jest zamykana. A szkoda, bo wiele pracy zostało włożone w wybudowanie tej całej infrastruktury na takich wysokościach.

Po zobaczeniu jeziora masz parę opcji, możesz iść do Lago Nero (Czarne Jezioro), ale uwaga to ponad 2 godziny drogi w jedną stronę, także dobrze wylicz czas! Po później będziesz musiał też zejść do La Frua.

 

Bądź zejdź to La Frua i stamtąd pomaszeruj doliną do Riale i do Lago di Morasco (Jezioro Morasco) to jezioro, które widać ze szlaku przed tą wielką, stromą górą. Wydaje się daleko, ale tak nie jest!
Obejście jeziora zamie Ci dobrą godzinę. Lubię to jezioro, ma piękny kolor i często wypasają się przy nim krowy, co dodatkowo dodaje mu uroku.

Ostatnim razem zastaliśmy taką sytuację:

Krowie nie ustąpisz? MUUUU-siały przejść!

Przy Jeziorze Morasco zaczyna się wiele innych interesujących szlaków, ale to już historia na kolejne artykuły.

To mój pierwszy video blog, także koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci się podobał!

Cudownych eskapad po Alpach!

Nie przegap:

PORADNIK

JAK ROZSZYFROWAĆ WŁOSKIE MENU I ZAMAWIAĆ JAK MIEJSCOWY

Dołącz do mnie na Instagramie :)

  • Monte Rosa jest tak
  • Szwajcarskie jezioro
  • Widok z Passo Moro (
  • Wskakujcie na nowiut
  • Jak ja uwielbiam sob
  • Pamiętam, że jak p
  • Z tęsknoty za Flore
  • Zimnoo dziś! No a z
  • Gdyby był babiarzem
  • Co Ci przychodzi pie
  • Podpatrzyłam dziś
  • Piątek, piąteczek!
  • Na blogu nowy, smako
  • Smaczna i bardzo ła
  • Wczoraj wyprodukowa
  • Wymyśliliśmy sobie
  • Aperitivo ma wysoko
  • Piemont po jesiennem
  • Jestem mega podekscy
  • Dolina Formazza. Jed

Related Posts