Follow Me

Close

Jak przygotować aperitivo w domu

By:
Posted: November 4, 2017
Category: Włoski lifestyle
Tags: ,
Comments: 4

Tradycyjnie aperitivo, czyli aperytyw to drink serwowany przed posiłkiem na pobudzenie podniebienia, gra wstępna do kolacji, ale we Włoszech aperitivo może odnosić się do wieczoru ze znajomymi przy paru drinkach i zakąskach. Na aperitivo zwykle wychodzi się do baru, ale niekoniecznie!

W ostatni weekend zorganizowaliśmy w naszym mieszkaniu aperitivo dla ponad 20 znajomych (Daniele, mój narzeczony musiał pozwozić krzesła od rodziny).

Pokaże Ci jak przygotować wieczór ze znajomymi w stylu włoskim.

W naszym menu było:

# 1 Cicchetti

Cichetti czyli mini kanapeczki z salumi (wędlinami i serem lub/i innymi dodatkami).
My nasze zrobiliśmy z:

  • Speck
  • Salami
  • Mortadella
  • Suszone pomidorki
  • Oliwki
  • Ser lokalny
  • Rukola

# 2 Grissini al prosciutto crudo

Pałeczki chlebowe owinięte surową szynką. Super łatwo je zrobić. Wystarczy kupić szynkę w cieniutkich plasterkach i każdy paluszek owinąć zgrabnie szynką.

#3 Piadina con formaggio e prosciutto

Piadiny z serem i szynką. Na rozgrzaną patelnie kładziesz piadinę (w razie potrzeby wysmaruj patelnię jakimś tłuszczem). Na piadinie układasz kilka plastrów sera i szynki bądź salami i co tam jeszcze wpadnie Ci w ręce np. rukolą, suszonymi pomidorkami itd. Składasz piadę na pół i obsmażasz z każdej strony. Kroisz na pół i podajesz albo zawijasz w rulonik jak naleśnika i obsmażasz z każdej strony aż zrobi się chrupiąca. Później kroisz rulonik na 1-centymetrowe plastry, które układasz na talerzu i pronto! Najlepiej podawać na gorąco wtedy ser jest tak smakowicie lekko roztopiony!

# 4 Pizzette di pasta sfoglia

Mini pizze z mozzarellą i szynką. Z płatu ciasta francuskiego wykrawasz krążki szklanką. Na każdym krążku nakładasz odrobinę sosu, bądź passaty pomidorowej, kawałeczek mozzarelli i szynki. Zapiekasz w piekarniku przez co najmniej 10 minut.

# 5 Salatini alla salsiccia

Parówka zapiekana w cieście francuskim. Parówki obklejasz ciastem francuskim jak ciepłą kołderką, kroisz w plastry  i wkładasz do pieca.  Mniam mniam!

# 6 Torte salate ripiene di verdure e mozzarella.

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą. Jak mówi mój Daniele do tarty możesz użyć wszystkiego. Nawet ziemniaki z wczorajszego obiadu! Z tuńczykiem z puszki też jest pyszna. Najpierw gotujesz warzywa. My zwykle robimy z paprykami i cukinią. Po tym, jak warzywa są już miękkie, mieszasz je z rozbitym jajkiem wraz z resztą składników, które chcesz dodać. Wykładasz blaszkę płatem ciasta francuskiego, tak, że było go trochę na zakładkę z każdej strony, nakładasz farsz i do piekarnika na 20-30 minut aż się zarumieni. Ja lubię na wierzch położyć kilka plastrów szynki, bądź salami. Po ostygnięciu pokrój w kwadraciki i podaj na stół. Jest dobra też na zimno.

# 7 Patatine

# 8 Arachidi

# 9 Prezzel

Po prostu czipsy ziemniaczane

Orzeszki ziemne. 

Paluszki, precelki.

Do picia podaliśmy tradycyjnie Spritz, czyli króla aperitivo. Jeśli nie wiesz czym jest to pomarańczowe ustrojstwo, które Włosi tak uporczywie wciągają w barach… to właśnie Spritz! Przy pierwszym spróbowaniu Spritz’a lekko wykrzywiła mi się buźka, ma bardzo charakterystyczny smak, ale po kilku kolejnych próbach zakochałam się w tym drinku.

Jak go przygotować?

Będzie Ci potrzebne:

  • Prosecco bądź białe wino musujące- musi to być jednak wino wytrawne (secco) a nie słodkie!
  • Aperol
  • Woda sodowa bądź woda gazowana.
  • Pomarańcza
  • Kostki lodu
  • Miarka do wymierzenia proporcji

  1. Do kieliszka do wina bądź sporej szklanki wsyp kilka kostek lodu.
  2. Spritz przygotowuje się w proporcji: 2 części Aperolu, 3 części prosecco i 1 część wody sodowej. Wlać do szklanki i lekko wymieszać.
  3. Dodać plasterek pomarańczy i słomkę.
  4. Cin cin! :)

Przy tak dużej ilości osób oszalelibyśmy, gdybyśmy każdemu gościowi z osobna mieli mieszać spritz’a.  Także wykorzystaliśmy dużą, szklaną miskę z Ikei.  Napełniliśmy ją spritz’em i nalewaliśmy go do szklanek dużą nalewajką do zupy jak poncz!

Po Spritz’u wjechało na stół prosecco i piwo.

Było tłocznie, ale zabawa przednia, wszystkie zakąski rozeszły się w ciągu paru godzin, także pamiętaj, aby zaopatrzyć się w duże ilości czipsów i orzeszków, które w razie potrzeby możesz dołożyć, aby na stole zawsze było coś na ząb.

O tym, jaką funkcję w menu włoskim odgrywa aperitivo pisałam tutaj, to zwykle jedynie rozgrzewka przed pierwszym i drugim daniem. Czytaj i jedź na własną odpowiedzialność, możesz wybuchnąć jak piniata od tego wszystkiego.

Dajcie znać czy lubicie aperitivo? Jakie zakąski zwykle przygotowujecie?

GHGH

HROZGRYŹ WŁOSKIE MENU I JEDŹ JAK WŁOCH!

GHGH

HNIE JEDŹ SCHABOWEGO WE WŁOSZECH!

Dołącz do mnie na Instagramie !

  • Monte Rosa jest tak
  • Szwajcarskie jezioro
  • Widok z Passo Moro (
  • Wskakujcie na nowiut
  • Jak ja uwielbiam sob
  • Pamiętam, że jak p
  • Z tęsknoty za Flore
  • Zimnoo dziś! No a z
  • Gdyby był babiarzem
  • Co Ci przychodzi pie
  • Podpatrzyłam dziś
  • Piątek, piąteczek!
  • Na blogu nowy, smako
  • Smaczna i bardzo ła
  • Wczoraj wyprodukowa
  • Wymyśliliśmy sobie
  • Aperitivo ma wysoko
  • Piemont po jesiennem
  • Jestem mega podekscy
  • Dolina Formazza. Jed

Related Posts

  • Super przekąski 🙂 też ma swoje ulubione dania włoskie i kocham kuchnię włoską 🙂

  • O rany, jak to wygląda. no i teraz siedzę głodna! 😀

    • Cześć Klaudia, jutro już czwartek to prawie piątek a jak piątek to aperitivo 🙂 pozdrawiam ciepło

  • Czasem fajnie spróbowac czegoś nowego 🙂 na sam widok wszystkiego ślinka cieknie 🙂